Frida Franckié

Frida Franckié

Om bloggen

Bloggen är mitt digitala anteckningsblock där ni kan läsa om det som fyller och berikar min vardag - inredning och design. Ni kan läsa om mina projekt, det jag gör själv och det jag snappar upp och inspireras av utanför husets och lägenhetens väggar.


Tovningsskola och grytunderlägg

Eget skapandePosted by Frida Franckié 21 Mar, 2012 20:43

Inte ens den mest kaotiska och röriga omgivning kan tagga ned min pysselnerv, men däremot sinka mig - för jisses vad lång tid allt tar då man måste rota i lådor och dissekera påsar på jakt efter varenda liten pinal!

Men material till ett litet grytunderlag lyckades jag i alla fall till sist gräva fram. Superenkelt alternativt enkelt DIY. Den som vill gå den förstnämnda vägen pallrar sig till en välsorterad pysselaffär och köper färdiga små ullbollar, medan den som är något mer hardcore istället köper ull i valfria färger och kompletterar med såpa (grön eller gul kvittar lika). Sedan är det bara att följa Fridas tovningsskola 101!

Du behöver: Ull, såpa och varmt vatten.

Blanda såpa och varmvatten till halkig konsistens.

Tag sedan en tuss ull och nysta ihop till en boll.

Doppa bollen i vattnet och rulla den mellan dina händer. Det varma såpvattnet och friktionen kommer få ullfibrerna att haka i varandra och tovas ihop så att Du får en fast sammanhängande boll. Ju mer du bearbetar den ju mindre och hårdare kommer den att bli.

För att bygga på bollen, förstora den, kan Du lägga på nya lager ull utanpå som Du tovar fast på samma vis som när Du startade.

Gör så många bollar som behövs till just Ditt grytunderlag. Storleken på bollarna kan varieras, men tänk på att vid monteringen av grytunderlaget se till att bollarna placeras så att en kastrull kan stå rakt - alltså inte alla små på ena halvan och alla stora på andra...

Nu är det dags för montering, och nu ska alltså Ni med färdiga ullbollar börja lyssna igen!

Trä en tjock nål med något kraftigt garn (jag valde bommulsvarp) och dra tråden genom mitten på bollarna. Spara rejält med garn i varje ände för att kunnat fästa ihop bollraden till en cirkel med en rejäl knut. Kom ihåg att dra åt ordentligt, för tråden ska inte synas mellan bollarna!

Nu har Du ett färdigt grytunderlag! Ganska enkelt, visst?  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post67