Frida Franckié

Frida Franckié

Om bloggen

Bloggen är mitt digitala anteckningsblock där ni kan läsa om det som fyller och berikar min vardag - inredning och design. Ni kan läsa om mina projekt, det jag gör själv och det jag snappar upp och inspireras av utanför husets och lägenhetens väggar.


Utedag

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 01 Aug, 2014 19:25
En liten andningspaus innan det är dags att ta tag i nya sysslor. Såg och borr har gjort sitt för dagen. Det projekt vi började med igårkväll är nu avslutat. Åh, den där känslan av att slutföra, göra färdigt...

Igår fick vi nog. Vi fick till sist nog av vår skräphörna i trädgården, den som är så härligt solig och som man ser ut på genom det stora köksfönstret och salongens dubbeldörr. Den hörnan som kunde bli så fin! Den huserar vårt älskade kryddland som definitivt förtjänar en bättre bakgrund för att komma till sin fulla rätt...

Så efter ett besök på brädgården stod vi så redo med virke, såg och annat behövligt för att i första etappen ta tag i den anskrämliga gaveln på vårt uthus. Vi arbetade frenetiskt tills vi för grannsämjans skull kom på att elva på kvällen är nog en bra tid att sluta såga...


Så här såg det ut i morse


Efter en dag ute och med solsting till på köpet (nästan i alla fall) har ni här resultatet - sånär som på en liten fågelholk i nock och fler krokar!Krokarna är mina favoriter - och så busenkla att göra så att det inte är klokt! I dem lever träd och buskar från trädgården kvar i ny form. Hur fint är inte det?


Just det, vi väntar ju såklart också med spänning på huruvida vårt vita blåregn ska trivas på sin nya plats och med sin nya spalje och växta till sig... Spaljen gjordes av läkt som går längs fasaden med klossar i sin egen bredd som distans.


  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post158

En ledig dag tillsammans

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 07 Jun, 2014 19:40
Finns det något bättre kan man undra, än att få fylla dagen med varandra? Göra det som faller oss in, och - viktigast av allt - att göra det tillsammans! I min värld finns det inte mycket som slår det...

Efter morgonkaffe (och hamburgare - ljuvlig kombo, jag lovar!) ute i trädgården begav sig Martin till Lund för att ha konsert och jag gav mig hän åt ogräsrensning, detta evighetsgöra! Här dras det ogräs med sådan frenesi så att handen blir svart av jord och full av blåsor. Ska man göra något ska man göra det ordentligt...

När så jorden tvättats av kom föräldrarna och hämtade mig för vidare färd till konserten som hölls på Stortorget i Lund. Lunds universitets brassband spelade ljuvlig musik så att man fick gåshud!


Och nu sitter man här i soffan, gosar och busar med busen medan husse målar huset. Alltså, det blir så fint! Men en rejäl kontrast - från vitt till mörkaste grafitgrått. Me like! Men grannarna får kanske hicka..?  • Comments(1)//www.fridafranckie.se/#post145

Ommöblering pågår

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 06 Jun, 2014 00:43
Här hemma är jag som bäst i färd med att möblera om i köket för att göra plats för en ny hylla. Det tar bara lite tid när man enbart har en hand att tillgå. Lovar bilder imorgon!

Tills dess - en studie i te som ska flyttas från en hylla till en annan. Behöver jag säga att jag ålagts teköparförbud? Stränga direktiv om "ett te in - ett te ut"...

Ha nu en trevlig kväll!  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post144

Den känslan...

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 04 Jun, 2014 14:50
Man har väntat och väntat, och väntat lite till. På den där badrumsspegeln som ju bara inte verkar möjlig att få tag på... Har uppsökt otaliga ikeavaruhus otaliga gånger, och till sist lyckats lägga en beställning. I mars. Nu är det juni. JUNI!

Men så en dag får jag ett mail som säger att spegeln är skickad och på väg hem till mig. Ja jösses! Ni kan tänka er den lättnaden för en som är sämst (jag skojar inte!) på att vänta på saker och nu tvingats vänta i tre månader!

Igår fick vi så äntligen hämta vår spegel! Hemåt bar det med paketet i högsta hugg, jag glad i hågen och Martin redo med allsköns verktyg för att montera upp skrället. Ja jag säger skrället, för det är precis vad den degraderades till i mina ögon - ni får snart reda på varför...

Med en sax i den friska handen skulle jag så klippa upp emballaget och avtäcka innehållet. Inget konstigt med det. Skänkte det i mitt tycke lite klena emballaget en orolig tanke, en tanke som i min iver snabbt passerade. Tills jag öppnade lådan...


Ja vad finns det att säga? Den var sönder, förstår ni - helt och hållet krossad! Där gick de spegeldrömmarna i kras, vill jag lova!

Ringde direkt till ikea, och telefonisten klagade lite över hur svårt det är att skicka speglar. Må så vara, men jag menar i min enfald att man borde kunna anstränga sig liiite mer än att slänga ner en 80 cm stor spegel (tänk spänningar och vibrationer) i en låda utan så mycket som ens ett lager bubbelplast och sedan inte ens skriva att det är ömtåligt eller innehåller glas...

Men min underbara man, som känner mig så väl och som jag älskar så högt, förstod min förtvivlan och tog rådigt en annan rund spegel, hmm-ade lite och joxade till en upphängningsanordning och kallade in mig i badrummet.

Och där hänger den nu, en rund spegel. Inte den jag tänkt från början, men ändå, den här blev baskine mig nog så fin! För det blir ju inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir det så mycket mer!


  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post142

Golvisoleringens vara eller inte vara

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 20 Nov, 2012 17:36
Har idag inhandlat del två till det nya badrummet - dagens fångst blev ett tvättställ och badrumsskåp från danska Dansani Calidris. Kommer att bli något av en överraskning för M dock, han har nämligen inte sett möbeln. Lite busigt kanske, men äsch, vi tänker ju lika för det mesta:) Så nu har vi ett badkar och en tvättställsmöbel att utgå ifrån då vi planerar vidare för badrumsinredningen. Känns ganska skönt att ha kommit så långt med tanke på mitt något splittrade förhållningssätt till just badrummet.Nu över till något helt annat. Torpargrund och isolering. Denna ständiga fråga som i mitt sinne har ett självklart svar. Problemet är bara att få andra att förstå att mitt avståndstagande från isolering är ett aktivt och genomtänkt val, inget annat. Jag förväntar mig inte att golvet kommer att vara varmt under kallaste vintern. Men vackra ullmattor, mysiga sockar och tofflor och något högre elförbrukning eller extra pinnar i kaminen känns som ett relativt billigt pris att betala för att huset ska stå friskt och helt i två hundra år till. Minst!
Foto: dansani.se, sanova.se och wikipedia.se

  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post135

Välkommen!

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 10 Nov, 2012 22:09
Ja välkommen in till oss! Första bilderna på nya gamla huset, men inte de sista - det lovar jag!
Vi har inlett renoveringen stenhårt med att totalt röja ut i sovrum och kök. De första rummen som således kommer bli färdiga. Bli färdiga förresten? Ja det är svårt att tro när man tittar på bilderna, men hav förtröstan! Vi kommer att greja det här, med alla fantastiska som ställer upp och hjälper till med såväl handkraft som idéer och råd - tack!
Likt värsta kirurgerna har vi rustade med munskydd knackat puts och rivit tapeter för glatta livet. Vi hittade rent av en och annan godbit i det tapetarkiv som våra väggar utgör...


Vi har haft sådan tur än så länge, och jag kan bara önska att den håller i sig! Vi har faktiskt inte åkt på en enda dålig överraskning so far, utan vi har snarare blivit positivt överraskade av att finna att saker vi trodde var dåliga faktiskt inte alls är det!

Nu i veckan som kommer håller vi tummarna för att köksarkitekten blir klar med ritningen över det nya köket, att fönsterkillarna kommer igång och att vi får ruskigt mycket gjort helt enkelt!

  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post132

Snart går flyttlasset...

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 05 Nov, 2012 17:15
Ja, för jag och Martin har blivit husägare! Just nu är vi i full gång med renovering av vårt nya gamla hus - känns fantastiskt och lärorikt att få skapa och gestalta något såhär från grunden! För att vi ska känna oss hemma är även nya huset byns äldsta, troligtvis byggt tidigt 1800-tal. Så, åter igen, inga räta vinklar eller raka väggar så långt ögat når - precis som vi vill ha det:)

Vi har storslagna planer för denna lilla pärla, och jag i min iver är såklart tusen steg i förväg, suck! Men det händer grejer minsann, och nu i veckan kommer det krylla av alla möjliga hantverkare som ska titta, planera och - så snart det bara går, hoppas jag - verkställa allsköns projekt. Rörläggare, elektriker och glasfirma står närmst på tur, och vi väntar med spänning på ritningarna över vårt nya kök (HÖG prio, om ni förstår vad jag menar;))

Och var kan jag få bättre utlopp för mina "tusen steg i förväg" om inte här på bloggen? Vi vet nog alla, och ni som varit i huset i synnerhet, att det är några steg kvar innan det blir tal om att måla väggar och möblera... Men det bryr vi oss inte om, eller hur? Vi kör på fullt utlopp för idéer och tankar - oavsett tidsplan;)

Jag kan till exempel avslöja att vi tänker hålla samma färgskala i samtliga rum, i alla fall på nedervåningen. Det blir Farrow and Balls "Setting Plaster" på väggarna, och inredningen kommer gå i vitt, grått och svart till detta. I ett mindre hus med ganska öppen planlösning tänker jag mig att det är harmoniskt och vilsamt att hålla en viss grafisk profil, likt en röd tråd genom rummen. Men vem vet, den kreativa hjärnhalvan har ändrat sig förut;)

  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post130

En viktig del av huset

Egna hemmetPosted by Frida Franckié 04 Oct, 2012 23:05
Jag syftar på hallen, detta viktiga rum som ju faktiskt är det första man möter när man kommer hem. Trots detta är det sällan man lägger kraft på att faktiskt fixa till det och göra det välkomnande, utan skor, väskor, nycklar och allsköns ting tillåts istället härja fritt och ta hela utrymmet i besittning. Ja så är det i alla fall här hemma. Men nu är det ändring på det! Här har kånkats spegelbyrå, staplats skokartonger och införskaffats mysbelysning - allt för att göra detta lilla rum mer gestaltat. Jag är långt ifrån klar, men här är i alla fall några snapshots från "välkomnande atmosfär in the making".

Och lampan ja, denna lilla näpna sak från 50-årsjubilerande Flos ankom idag, och är så välkommen så! Orange till färgen- så klart!
  • Comments(0)//www.fridafranckie.se/#post129
Next »